Zebra torta
2015.01.28 14:14
Hozzávalók / 10 főre
- 5 db tojás
- 25 dkg porcukor
- 1,25 dl langyos víz
- 2,5 dl étolaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 37 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 2 ek kakaó
Ajánlat
A süti nyers tésztájába lehet dobálni meggyet, almát, csokidarabokat, vagy dió-mogyoró darabokat is, mindenhogyan nagyon finom!
Ha nem kakaós tésztát szeretnénk, a kettéválasztott tészta egyik felébe kakaó helyett például darált mákot is szórhatunk, akkor pedig mákos zebratortát kapunk. Hogy mivel ízesítjük, annak csak az ízlésünk szabhat határt. Nem fogunk csalódni.
U.i.: Érdemes a fehér tésztának kicsit nagyobb adagot hagyni szétválasztáskor, mert ha a kakaós tészta dominál, akkor nem fogja olyan szépen kiadni a csíkos mintát.
Elkészítés
- A tojások sárgáját a kétféle cukorral jól kikeverjük.
- Kavargatva hozzáadjuk a vizet és az olajat, kanalanként.
- A sütőporral elkevert lisztet is szép lassan beledolgozzuk, végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk.
- A tésztát megfelezzük, egyik felébe beleszitáljuk a kakaót.
- Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk. Az aljába középre teszünk két kanál fehér tésztát. (Nem kell elkenni!) Majd a fehér tésztára két kanállal teszünk a kakaós tésztából. Lényeg, hogy mindig középre s egymás tetejére kerüljön a fehér-barna tésztából! Ezt a kanalazást addig kell folytatni, míg van a tésztából. Ha így készítjük, a tészta szabályos csíkokra teríti szét magát.
- Úgy kell sütni, mint a piskótát: 180 fokra előmelegített sütőben, 45-50 percig.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- A kihűlt tésztára rakhatunk cukormázat, csokimázat, porcukrot, de ha önmagában fogyasztjuk, akkor is nagyon finom, laktató desszert.