Villámgyors magos zsemle
2015.01.28 14:05
Hozzávalók / 2 adag
- 20 dkg finomliszt (sima)
- 10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt (rozs is lehet)
- 2.5 dkg friss élesztő
- só ízlés szerint
- 1 dl víz (meleg víz, amennyit felvesz)
- 1 db tojássárgája (a tetejére)
- 2.5 dkg lenmag (ízlés szerint )
- 5 teáskanál szezámmag
- 2.5 dkg tökmag
Elkészítés
- Az élesztőt 1 dl langyos vízbe morzsoljuk (nem kell futtatni).
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk magokat ízlés szerint, kevés sót és az élesztős vizet hozzáadva kemény tésztát gyúrunk. Nem kell külön keleszteni!
- Formázzuk, tetejét bevagdossuk, 50 fokos sütőben, vagy letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük. Nagyon szépen megkel.
- Tetejét vízzel elkevert tojássárgával megkenjük, megszórjuk magokkal.
- 180 fokos sütőben ropogósra sütjük.