- Kiveszünk mindent a hűtőből, hogy ne legyen hideg semmi sem.
- A sütőt bekapcsoljuk a legkisebb hőfokra (50C).
- 1 dl tejet meglangyosítunk (ne forróra, mert "megöli" az élesztőt), elkeverünk benne 1 tk barnacukrot, és beleöntjük a zacskó szárított élesztőt. Felfuttatjuk (hagyjuk valami meleg helyen kicsit).
- Egy tálba tesszük a lisztet, a tojások sárgájával, a maradék tejjel, cukorral, csipet sóval, citromlével és az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk (ha kevés a liszt, adjunk még hozzá). Akkor jó, amikor a kezünk tiszta lesz, és a tészta is elválik a tál falától.
- Lefedjük, és kb. 45 percre a langyos sütőbe tesszük kelni.
- Ha megkelt, lisztes deszkán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk (vagy egy fém, kör alakú szaggatót használjunk, amit a fánkokhoz is, vagy egy pohár is tökéletesen megteszi).
- Egy tálkában vajat olvasztunk. Egy kb. 28 centis magas falú sütőtálat kikenünk olvasztott vajjal. A kiszaggatott korongokat beleforgatjuk az olvasztott vajba, és szorosan egymás mellé tesszük.
- Ha diósan akarjuk csinálni, akkor ennél a résznél kell beleforgatni a darált dióból, cukorból, fahéjból és mazsolából álló keverékbe (egy ekkora adaghoz kb. 10-15 dkg dió kellhet).
- Amikor már az összes korongocskát bepakoltuk a tálba, mehet megint a meleg sütőbe újabb bő fél órára kelni.
- Utána megkenjük a tojásfehérjével, és addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje. (Tűpróba!!!)
- Ha megsült, kicsit várunk, hogy kihűljön.
Egészséges Aranyagluska
2015.01.28 10:47
Hozzávalók / 6 főre
- 50 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt (vagy finomliszt és teljes kiőrlésű liszt fele-fele arányú keveréke)
- 3 dl tej
- 8 dkg barna cukor
- 1 tasak instant élesztő
- 3 db tojássárgája (fehérjét elteszem, azzal kenem meg a tetejét)
- 8 dkg vaj (olvasztott)
- 1 csipet só
- 1 ek citromlé
- 2 teáskanál vanília aroma
Elkészítés